Klaterklanken 2019

Klaterklanken 2019

Klaterklanken was weer prachtig

Wij kunnen terugkijken op twee prachtige festivaldagen. Zaterdagochtend startte weliswaar met een heftige regenbui bij het dauwtrapconcert van Erik Bosgraaf maar de kletterende regen op het tentdak zorgde voor een optimale sfeer. Bij de ontroerende familievoorstelling Be Mozart met o.a. Ton Meijer en Michelle Malinger was het nagenoeg droog en ideaal weer om na afloop samen met het publiek meer dan 200 wortelklarinetten te fabriceren. Zondag was het prachtig weer tijdens Klaterklanken op Elswout. Publiek, musici, medewerkers, vrijwilligers en toevallige passanten waren reuze enthousiast over de miniconcerten van Diamanda La Berge Dramm, Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, Haarlem Voices, Ella van Poucke en Matthijs van der Moolen & Giulio Quirici. De spetterende finale, oftewel de 3e Elswout Symfonie op meer dan 200 wortelklarinetten, voortreffelijk geleid door het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, zorgde voor een bijzondere apotheose. De data voor Klaterklanken 2020 staan nog niet vast, dit heeft alles te maken met het einde van het broedseizoen en vroege schoolvakanties. Hou deze website goed in de gaten, vanaf februari 2020 meer nieuws.

Over klaterklanken

In 2017 was de eerste editie van Klaterklanken. Het succes van het festival kwam onder meer door de combinatie van de ongedwongen miniconcerten op verrassende locaties midden in de natuur. Net zoals in 2017 en 2018 geven de musici ook dit jaar hun muzikale visie op de romantische klaterende beekjes, de onverwachte follies, de fluitende vogels, de statige gebouwen en de geheimzinnige bosschages op dit sprookjesachtige landgoed.

Klaterklanken is er voor de doorgewinterde klassieke muziekliefhebber maar ook de prille klassieke fans als gezinnen met jonge kinderen. Wat de musici gaan spelen is een verrassing, want de wegen van de natuur en de inspiratie van de musici zijn  ondoorgrondelijk. Verwacht geen afgeronde concerten maar twinkelende en inspirerende muziekfragmenten uit de rijke klassieke muziekgeschiedenis.

Programma

De drie familie concertwandelingen uit 2018 krijgen een vervolg in 2019. Tijdens deze wandelingen krijgen families een speciale versie van de reguliere concertwandeling. De familiewandeling is korter en er is een speciale rondleider: Ton Meijer. Naast de familiewandelingen is Ton Meijer ook op zaterdagmiddag te zien in de nieuwe gratis toegankelijke jeugdvoorstelling Be Mozart.
Het muzikale spektakel dat in voorgaande jaren Harry de Wit en Tatiana Koleva samen met het publiek creëerden krijgt dit jaar een vervolg in de 3e Elswout Symfonie. Bezoekers van Klaterklanken maken met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet blaasinstrumenten van wortels. De uitvoering van deze grande finale is om 17.00 uur.
De reguliere concertwandeling duurt 90 minuten, de familiewandeling duurt 45 minuten.

Niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn

De concertwandelingen zijn niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn, rolstoelen en/of kinderwagens. Dit vanwege de wisselende hoogteverschillen op Elswout en soms de slecht te belopen paden tijdens de concertwandeling. Be Mozart en de 3e Elswout symfonie zijn wel geschikt voor iedereen die slecht ter been is of met een kinderwagen komt.

PROGRAMMA 2019

Het Dauwtrapconcert start op zaterdag om 08.00 uur. Meld je minstens rond 07.45 bij de kassa van bij de ingang van het landgoed Elswout, daar kan je de kaarten omruilen voor polsbandjes. Let op, zelfs in juli kan het gras in de vroege ochtend nog nat zijn, neem daarom een dekentje, een stoeltje of klein matrasje mee, er staan geen stoelen.

Op zondag zijn er 12 concertwandelingen. Een familiewandeling duurt ca 45 minuten en een concertwandeling ca 1,5 uur. Iedere wandeling bevat hetzelfde programma. Meld je minstens een kwartier voor aanvang van de wandeling bij de kaartcontrole bij de ingang van Elswout, ook voor dit programma moet je de kaarten omruilen voor polsbandjes

Dauwtrapconcert: Erik Bosgraaf

Blokfluitist van wereldnaam Erik Bosgraaf baarde tijdens de eerste editie van Klaterklanken veel bijval bij het publiek toen hij met allerlei verschillende soorten blokfluiten ging improviseren met de vogels op Elswout. Het was fascinerend om te horen hoe de vogels reageerden op Eriks fluitspel. Op veler verzoek komt Erik terug op Elswout. Maar nu tijdens een speciaal Dauwtrapconcert op de zaterdagochtend om 8.00 uur waar Erik Bosgraaf de dag een welkom geeft en Klaterklanken officieel opent. Let op, zelfs in juli kan het gras in de vroege ochtend nog nat zijn, neem daarom een dekentje, stoeltje of klein matrasje mee, er zijn geen stoelen. Dit concert is inclusief een heerlijk ontbijt verzorgd door De Koffiekar.

Matthijs van der Moolen en Giulio Quirici

In tegenstelling tot Diamanda La Berge Dramm gaan baroktrombonist Matthijs van der Moolen en Guilio Quirici (op theorbe) tijdens Klaterklanken terug naar de begintijd van Elswout. De 17e eeuw, de periode dat Jacob van Campen en Pieter Post het landgoed vorm gaven. Matthijs van der Moolen studeerde vorig jaar cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is de medeoprichter van de twee ensembles Ongestreken en Castello Consort. Matthijs legt graag verbanden tussen barok en de moderne muziek. Giulio Quirici speelt theorbe (een soort luit) maar begon zijn carrière als jazz-gitarist. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag stapte hij over op o.a. luit en klassiek gitaar. Inmiddels is hij een veelgevraagd solist in diverse beroemde barokensembles. En net zoals Matthijs laat Giulio zich niet zo gemakkelijk in een muzikaal hoekje drijven.

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber vormen sinds 2012 het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Zij kennen elkaar van het Amsterdams Conservatorium waar zij ontdekten dat zij gelijkgestemde geesten zijn en vooral enorm veel plezier beleven aan hun samenspel. In 2015 werden zij genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs. Zij zijn ook de initiators van het Nederlands Klarinetfestival in Amsterdam waar zij vooral de diversiteit laten zien van dit prachtinstrument en haar repertoire. Zij haalden de internationale media in 2015 toen het kwartet een fileconcert gaf op de A1 voor de open brug bij Almere. In 2018 was het kwartet één van de grote verrassingen tijdens Klaterklanken, mede door hun spontane optredens en repertoirekeuze.

Haarlem Voices

Haarlem Voices, opgericht in 2006, is een ambitieus vocaal ensemble dat voor een deel afkomstig is van de Haarlemse Koorschool Sint Bavo. Onder leiding van dirigente Sarah Barrett brengt het koor hoogwaardige uitvoeringen van werken uit diverse stijlperiodes, van renaissance tot avant-garde. Haarlem Voices geeft a capella uitvoeringen maar werkt ook samen met instrumentale ensembles zoals Wings ensemble, Amsterdam Chamber Orchestra en het barok-ensemble Eik en Linde. Als geen ander kennen de Haarlemmers landgoed Elswout en zijn dubbel gemotiveerd om in hun thuisbasis op te treden.

Diamanda La Berge Dramm

De Amsterdamse violiste Diamanda La Berge Dramm (1991) groeide op in een muzikale familie. Haar ouders brachten haar op jonge leeftijd in contact met de top uit de klassiek en avant-gardewereld. Zo speelde zij al op 13-jarige leeftijd ‘Raadsel’ van Louis Andriessen ter gelegenheid van de opening van het Holland Festival 2005. Het lijstje van bekende avant garde componisten waarmee Diamanda heeft gewerkt is inmiddels enorm lang, van Gunther Schuller, Chaya Czernowin tot en met rocklegende John Cale. Diamanda voltooide haar Bachelor of Music aan het New England Conservatory in Boston bij James Buswell. Bij haar afstuderen ontving ze de John Cage Award voor haar bijdrage aan nieuwe muziek. Tijdens Klaterklanken put Diamanda ongetwijfeld uit repertoire van de afgelopen 20 jaar.

Ella van Poucke

Celliste Ella van Poucke is één van de toonaangevende cellisten van haar generatie. Zij won in 2015 de eerste prijs van de International Isang Yun Cello Competition maar grossiert ook in andere prijzen zoals de Leopoldinum Award 2015, de Prix Nicolas Firmenich 2013, de Elisabeth Everts Award 2014, de Prix Academie Maurice Ravel 2012 en Dutch Musician of the Year 2012. Nadat Ella op haar 10e haar debuut maakte in Het Concertgebouw, trad zij op in alle grote zalen van Nederland en in vele topzalen in Europa, in de Verenigde Staten en in Azië. Ella heeft als solist onder meer gespeeld met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Op dit moment is Ella lid van de Amsterdam Chamber Music Society en zij is de artistiek leider van het Chamber Music Festival Amsterdam, dat zij samen met haar broer, de pianist Nicolas van Poucke heeft opgericht.

Familievoorstelling:
Be Mozart met Ton Meijer (4+)

Acteur Ton Meijer loopt al jaren mee in het theatercircuit maar heeft de laatste jaren  vanuit zijn passie voor klassieke muziek zijn draai gevonden in muzikale voorstellingen voor kinderen. Vorig jaar op Klaterklanken speelde dit gezelschap het succesvolle Be Bach, een voorstelling waarmee ze al twee jaar toeren tot ver in het buitenland. Als opvolger staat nu Be Mozart op het programma.

Ton Meijer, violist Joanna Trzcionkowska, cellist Fred Edelen, klavecimbel-speler Christina Edelen en operazangeres Michelle Malinger nemen je mee naar het leven in 1760, de tijd en de wereld waarin Mozart leefde. Hoe is het om een wonderkind te zijn? Zo jong al zoveel te reizen en optreden?

Hoe is het om beroemd te zijn en zoveel bekende mensen te leren kennen? De voorstelling is interactief, kinderen mogen de kleine Mozart spelen en we gaan met z’n allen naar de opera! Spelenderwijs leren de kinderen over het leven van toen en langzaam kruipt de muziek van Mozart in hun oren om daar hopelijk nooit meer weg te gaan!

Ton Meijer verzorgt tijdens Klaterklanken ook de speciale familie wandelconcerten.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

MET DANK AAN