Klaterklanken 2021

Klaterklanken 2021

Dankbaar voor een geslaagd Klaterklanken 2021

In juli 2021 zijn er, ondanks alle onzekerheden en beperkingen door de coronacrisis, voor het eerst!!! drie succesvolle edities van Festival Klaterklanken gerealiseerd op buitenplaats Elswout in Overveen (10 en 11 juli), Landgoed De Haere in Olst (zo 18 juli) en op Kasteel Rosendael in Rozendaal (zo 25 juli). We kijken met grote tevredenheid terug op nagenoeg uitverkochte festivals met stralend zomerweer, prachtige recensies, enthousiast publiek, blije musici en……geen coronabesmettingen! We vinden het bijzonder dat alle edities, ondanks oplopende besmettingen, door konden gaan en dat publiek ons het vertrouwen heeft gegeven door Klaterklanken en masse te bezoeken. Daar zijn we echt dankbaar voor en blij mee.

Op muzikaal vlak doen wij geen concessies

Het hoofdprogramma op alle drie de locaties bestond uit 9 concertwandelingen van 1,5 uur voor volwassenen en 3 familiewandelingen o.l.v. een acteur van een uur.

Alle musici hadden in overleg met artistiek leidster Idske Bakker wisselende programma’s van max 10 minuten uitgekozen, geïnspireerd op de locatie waar ze speelden. Lidy Blijdorp (cello) speelt een programma met afwisselend werken van de Letse componist Vasks, Bach of Ravel en boeide haar publiek door haar rust en concentratie. Thomas Dulfer (fagot) speelt werken van Azmeh, Piazolla en Pirchner en interacteerde met het publiek. James Oesi (contrabas) voerde delen uit de Cello suites van Bach uit en blaaskwintet Calefax creëerde per speelbeurt een programma uit hun rijke repertoire, met composities waarin een link wordt gelegd met de natuur. Merel Vercammen (violist) en haar duo partners (zangeres Bernadetta Astari, saxofonist Ties Mellema en accordeon speler Wilco Oomkes) improviseerden op basis van de omgeving waarin zij staan en diersoorten die hen door het publiek worden voorgesteld.

De muziek die op Klaterklanken wordt uitgevoerd is niet altijd heel toegankelijk, maar uit de reacties van publiek is opnieuw gebleken dat juist op Festival Klaterklanken het mogelijk is om een breed palet aan stijlen te programmeren, ook hedendaagse stukken. Op muzikaal vlak doen wij geen concessies. De presentatie, het spelen midden in de natuur voor een klein publiek zonder podium, zorgt dat er direct contact is met de musici en dat het publiek wordt meegenomen in hun concentratie en vertelkracht. Wij merken dat het publiek hierdoor open staat voor wat er gespeeld wordt.

Familieconcerten

Een hoogtepunt was ook de familievoorstelling die speelde op De Haere en Kasteel Rosendael Be Mozart door Ton Meijer en zijn ensemble met 3 musici (violiste Marieke de Bruijn, cellist Jos Teken, klavecimbel -speler Christina Edelen) en operazangeres Wendeline van Houten. Be Mozart had op Elswout al in 2019 gespeeld, dus vandaar dat daar een andere vorostelling geprogrammeerd stond: De Vos, de Raaf en het Meisje door Holland Opera. Ton Meijer is bij Klaterklanken favoriet omdat zijn voorstellingen heel toegankelijk en humorvol zijn en tevens van een hoge kwaliteit in spel en muziek.

15 % van het Klaterklanken publiek bezoekt nooit een klassiek concert

De concertwandelingen waren op alle locaties uitverkocht of bijna uitverkocht. Daar zijn we heel blij mee. Gezien de corona situatie had het ook heel anders kunnen uitpakken, omdat publiek het bijvoorbeeld niet had aangedurfd om te komen. Dat was gelukkig niet het geval. Het buitenfestival, het feit dat mensen blijkbaar echt weer zin hadden in cultuur, de kleinschaligheid en de 1,5 meter werkten in ons voordeel. 15 % van het Klaterklanken publiek bezoekt nooit een klassiek concert, blijkt uit het publieksonderzoek dat we na afloop hebben gehouden. Een bewijs dat Klaterklanken echt toegankelijk is voor een breder publiek dan louter concertzaal-bezoekers.

Pers

Het was fijn te merken dat Klaterklanken in de Volkskrant wordt genoemd in het rijtje Oranjewoud en Wonderfeel in berichten over zomerevenementen.

We waren ook blij met de 4 steren recensie in Volkskrant van Maartje Stokkers:

“Festival Klaterklanken laat iedereen samen swingen en zingen. …..een sfeervol openluchtfestival…. Het instapniveau ligt inderdaad laag: zeker tijdens de familiewandeling met optredens op uiteenlopende plekken is een grote concentratiespanne niet vereist.’’ 

Haarlems Dagblad, 12-7-2021:
‘Het is een ware traktatie, deze wandeling langs musici die ons stuk voor stuk een schitterende blijk van hun kunnen hebben laten horen.’

Cultuur in Salland, 18 -7- 2021
“Klassieke muziek en vrije composities horen toch in een schouwburg, voor een select publiek dat zwijgend luistert en een kuch onderdrukt? Klaterklanken bewijst het tegendeel. Op De Haere bij Olst maakten zondag klassiek geschoolde musici hun genre benaderbaar en toegankelijk.”

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

MET DANK AAN