Programma Klaterklanken 2023
De 4 Klaterklanken locaties in 2023 zijn:
Kasteel Groeneveld, Baarn za 8 juli
Buitenplaats Elswout, Overveen za 15 & zo 16 juli
Kasteel Rosendael, Rozendaal za 22 juli
Landgoed de Haere, Olst zo 23 juli
Op alle festivallocaties organiseren wij hetzelfde programma met 9 concertwandelingen,
3 familiewandelingen, een baby en een peuterconcert en een familieconcert.
Inbegrepen in de kaartprijs is een gratis randprogramma.
NB. Op za 15 juli op Elswout zijn er alleen familie- en concertwandelingen.
za 22 april: start kaartverkoop voor Vrienden van Klaterklanken met korting.
Word nu vriend en ontvang de bestellink
za 29 april: start kaartverkoop
MUSICI CONCERT- EN FAMILIEWANDELINGEN
Joost Willemze
Joost Willemze is één van de grootste Nederlandse harptalenten. Met zijn prachtige klank en heldere virtuositeit won hij de afgelopen jaren een groot aantal prijzen op internationale harpconcoursen van Portugal tot Wales, en van New York tot Zuid-Korea. Begin 2022 nam hij zijn debuut-cd op met AVROTROS Klassiek en dit seizoen is Joost geselecteerd als finalist van Dutch Classical Talent. Op Klaterklanken speelt Joost muziek waarin de natuur wordt bezongen door Franse impressionisten als Fauré en Tournier, naast fonkelnieuwe muziek van jonge, Nederlandse componisten en bewerkingen van klassiekers van Gluck en Brahms.
NKK NXT
De vier zangers van NKK NXT combineren composities van Poulenc, Kodaly en Duruflé met nieuw werk en eigen improvisaties in een speciale voorstelling voor Klaterklanken. Verwacht a capella zang op hoog niveau in een actueel programma over het spanningsveld tussen mens en natuur. NKK NXT is het talentontwikkelingstraject van het Nederlands Kamerkoor waarin net-afgestudeerde zangers ervaring opdoen, experimenteren, nieuwe verbindingen aan gaan en een eigen artistieke visie ontwikkelen. Elk seizoen worden nieuwe zangers geselecteerd, die een jaar lang met begeleiding van de zangers van het Nederlands Kamerkoor en verschillende coaches aan voorstellingen werken.
Pieter de Koe & Uri Eugenio
Cellist Pieter de Koe en danser Uri Eugenio bundelen voor Klaterklanken hun krachten rond de eerste Cello Suite van Benjamin Britten. In dit meesterwerk voor solo cello zit een breed scala aan emoties verborgen, met invloeden van religieuze barokmuziek tot eigentijdse klankkleuren. De cello en de dans vormen samen een landschap van klank en vormen, waarbij Uri’s expressieve choreografie de muziek aanvult en uitdaagt. Pieter de Koe is een gedreven kamermuziekmusicus, medeoprichter van het Animato Kwartet en initiator van eigen producties en verschillende cross-arts samenwerkingen. Uri Eugenio is danser, docent, coach en choreograaf. Hij danste o.a. bij Scapino Ballet, LeineRoebana, Nanine Linning en David Middendorp.
Over Pieter: “Er is geen enkele afstand tussen hem en de muziek” en heeft hij een gipsy soul. “Wanneer hij speelt zijn hart, ziel en lichaam één. Hij betovert er het publiek mee.” – Marc Danel, primarius Quatuor Danel
3VIOLAS
De heren van 3VIOLAS bewandelen een avontuurlijk muzikaal pad door bestaande stukken uit verschillende muziekgenres te herschrijven tot eigen arrangementen. 3VIOLAS maakte in 2022 hun debuut op Down The Rabbit Hole en Amsterdam Dance Event en brachten hun eerste album Fauna uit. Fauna én flora spelen een grote rol in het programma dat 3VIOLAS voor Klaterklanken creëert, met o.a. delen uit hun project Talking Trees waarin geluiden van bomen (Bomen maken geluid én muziek! )zijn verwerkt in nieuwe composities. Laat je verrassen en betoveren door de natuur!
3VIOLAS: Hessel Moeselaar (altviool), Floris Faber (altviool), Geerten Feller (altviool)
MAAT Saxophone Quartet
Het MAAT Saxophone Quartet is een 100% Portugees, in Nederland wonend en werkend ensemble. Het gepassioneerde kwartet timmert met een combinatie van Portugese melancholie en Nederlandse pragmatiek stevig aan de weg, als prijswinnaar van oa. het Storioni Concours, het Grachtenfestival Concours en de Dutch Classical Talent Award 2022. Als blazers onderzoeken en ontwikkelen de musici van MAAT het kwartetspel aan de Strijkkwartetten Academie, waar zij traditionele strijkkwartetten een nieuwe kleur geven. Voor Klaterklanken speelt MAAT een programma met Portugese invloeden.
MAAT: Daniel Laurenço, Catarina Gomes, Pedro Silva, Mafalda Oliviera
Baby- en Peuterconcerten
BB
Wonderland Collectief
voor baby’s (van 6 – 18 maanden om 10.00u) en peuters (vanaf 1,5 om 12.00u)
In een magisch spel van improvisatie en interactie reageren de musici en dansers op de geluiden en de bewegingen van het jonge publiek. Zo ontstaat een bijzondere dialoog tussen de allerkleinsten en uitvoerenden. De kracht van Wonderland Collectief olv danseres Makiko Ito is haar sterke communicatie met de jonge kinderen, die zichtbaar geraakt worden en intens genieten. BB speelt is twee speciale versies voor baby’s en peuters, zodat de dansers en musici goed kunnen inspelen op de doelgroep.
Wonderland Collectief/ Makiko Ito
Makiko Ito is choreografe en danseres, afkomstig uit Japan, die met Wonderland Collectief interactieve voorstellingen maakt met jonge kinderen. In haar voorstellingen werkt ze samen met muzikanten en dansers die een essentiële rol spelen in de interactie met het publiek. De voorstellingen van Wonderland Collectief zijn gebaseerd op een bijzondere improvisatie techniek, waardoor elke voorstelling een unieke belevenis is. www.wonderland-wonderland.com.
“De aandachtige adoratie van de baby’s, tillen BB ruim boven een dolletje uit.”(Annette Embrechts in de Volkskrant)
Familieconcert 5+
Epos Ensemble en Benjamin Murck
Boutje van de Rommelberg
Na de succesvolle voorstelling Lorre in 2022 keert het Epos Ensemble terug op Klaterklanken! Met een nieuwe bewerking van Boutje van de Rommelberg, het boek van Mirjam Oldenhave en Rick de Haas, brengen zij een avontuurlijke voorstelling vol spanning en humor en natuurlijk heel veel muziek.
Wie wil er nou bij een grote berg rommel wonen? Boutje en zijn vader maar al te graag! Boutje is een echte knutselkoning: alle afgedankte spullen van anderen weet hij tot de meest fantastische nieuwe uitvindingen om te toveren. Alle sjieke mensen uit de buurt staan voor zijn maaksels in de rij. Maar ondertussen heeft Boutje grote zorgen en moet hij ook zijn creativiteit inzetten om andere plannen te maken: hoe kan hij samen met zijn nieuwe vrienden zijn vader helpen, die diep in de penarie (of eigenlijk: hoog in de gevangenis) zit?
Er is voortdurend veel te zien en te horen in deze voorstelling: wat heeft Boutje nù weer voor iets bijzonders gemaakt? Komt er ook geluid uit? Muziek zelfs?
Het Epos Ensemble
Het Epos Ensemble maakt kinder- en gezinsvoorstellingen waarin verhalen en klassieke muziek tot één geheel worden verweven. Op een speelse manier prikkelen de vijf musici met verteller de fantasie en empathie van kinderen, betrekken ze actief in het verhaal en laten ze tegelijkertijd kennismaken met de kleurrijkheid van (moderne) klassieke muziek en blaasinstrumenten.
Het Epos ensemble bestaat uit Katinka van Driezum (hobo), Annemieke Hereijgers (fluit), Anja Brons (fagot), Marinthe Jansen (klarinet), Lindy Karreman (hoorn) en Benjamin Murck (verteller).