Klaterklanken 2018

Klaterklanken 2018

Nagenieten

Foto’s: Franklin van der Erf

PROGRAMMA 2018

Familiewandeling + gratis naar Be Bach

Nieuw dit jaar zijn de drie familie concertwandelingen. Tijdens deze wandelingen krijgen families een speciale versie van de reguliere concertwandeling. De familiewandeling duurt korter en staan onder leiding van acteur Ton Meijer. Naast de familiewandelingen is Ton Meijer ook te zien in de gratis toegankelijke 4+ jeugdvoorstelling Be Bach die rond het middaguur te zien op Elswout. In Be Bach vertelt en speelt Meijer samen met o.a. sopraan Marije van Stralen het leven van Johann Sebastian Bach. Het is een interactieve voorstelling waarin elk kind zich Bach waant.

Doe mee met de 2e Elswout Symfonie

Het muzikale spektakel dat vorig jaar Harry de Wit samen met het publiek creëerde krijgt dit jaar een vervolg in de 2e Elswout Symfonie. Componiste en percussioniste Tatiana Koleva heeft zich voor haar werk laten inspireren door het dode hout op Elswout. Samen met het publiek creëert zij gedurende de dag een nieuw werk dat rond 16.45 uur ten gehore wordt gebracht.

Rosanne Philippens

Violiste Rosanne Philippens (1986) behoort samen met Janine Jansen, Liza Ferschtman en Simone Lamsma tot de (internationale) Nederlandse violistentop. ‘’Dwars door de noten heen hoor je de persoonlijke stem van een jonge violiste met een dijk van een karakter’’, schreef de Volkskrant in 2016. In 2009 studeert zij cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium, in datzelfde jaar wint zij het Nationaal Vioolconcours Oscar Back. En 2014 haalt Rosanne haar master aan de prestigieuze Hans Eisler Akademie in Berlijn met de hoogst mogelijke cijfers. In het nieuwe concertseizoen 2018/2019 is zij artist in residence in de Philharmonie Haarlem.

Méabh Begley, Niamh Varian-Barry, Sebastiaan en Oliver Boekhoorn

Oliver Boekhoorn is de hoboïst van de superformatie Calefax. Maar hij komt naar Klaterklanken met zijn andere ensemble waar hij de naast hobo, ook de whistles en duduk bespeelt. Het ensemble speelt een prachtige mix van folk, klassiek en niet-westerse muziek. De serene Ierse zang, accordeon- en vioolklanken van Méabh Begley en Niamh Varian-Barry, het fluit- en toetsenspel van Sebastiaan Boekhoorn (de broer van) passen uitermate goed bij de soms weemoedige klanken van de hobo en duduk. Boekhoorn voegt met dit wereldse ensemble weer een nieuw hoofdstuk toe aan de almaar uitbreidende wereld van de klassieke muziek

Tatiana Koleva

Voor deze editie van Klaterklanken verzorgt de marimbaspeelster en percussioniste Tatiana Koleva de 2e Elswout Symfonie. De van oorsprong Bulgaarse gebruikt het verstorven hout van het landgoed als basis voor de compositie. Tatiana is al jarenlang een geziene gast op de internationale concertpodia, ‘explosive energy’ en ‘brilliantly played performance’, schreef de New York Times. Tatiana werkte samen met componisten zoals Klaas de Vries en Louis Andriessen. In 2009 richtte zij de Youth Percussion Pool op, een formatie met jonge percussionisten. In 2017 kwam haar bejubelde CD Songs for Marimba uit. Tatiana is ook de artistiek leider van het 2-jaarlijks Amsterdam Marimba Weekend.

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber vormen sinds 2012 het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. Zij kennen elkaar van het Amsterdams Conservatorium waar zij ontdekten dat zij gelijkgestemde geesten waren en vooral enorm veel plezier beleefden aan hun samenspel. In 2015 werden zij genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs. Zij zijn ook de initiators van het Nederlands Klarinetfestival in Amsterdam waar zij vooral de diversiteit laten zien van dit prachtinstrument en haar repertoire. Zij haalden de internationale media in 2015 toen het kwartet een fileconcert gaf op de A1 voor de open brug bij Almere. Ook beleven de mannen en hun publiek veel plezier bij verrassingsconcerten op ongebruikelijke locaties, zoals op de Amsterdamse tramlijn 3.

Dana Zemtsov

Altvioliste Dana Zemtsov (1992) komt uit een zeer muzikaal nest, haar ouders zijn de bekende altviolisten Mikhail Zemstov en Julia Dinerstein. Dana leerde van hen al op 5-jarige leeftijd vioolspelen. Inmiddels is zij uitgegroeid tot één van de beste altviolisten van haar generatie. In 2010 werd zij gekozen als ‘star of tomorrow’ en maakte met andere jonge Europese topmusici een tournee door Duitsland. In 2014 was Dana de winnares van de prestigieuze vioolbeurs van het Kersjesfonds. De jury roemde haar warme en diepe klanken.

Ton Meijer

Acteur Ton Meijer loopt al jaren mee in het theatercircuit maar heeft de laatste jaren  vanuit zijn passie voor klassieke muziek helemaal zijn draai gevonden in muzikale voorstellingen voor kinderen. In Be Bach vertelt en speelt Ton het leven van Johann Sebastian Bach. Het is een interactieve voorstelling waarin elk kind zich Bach waant. Ton voert de kinderen (4+) mee in de wereld van Bach: ze componeren en zingen mee, maar zitten ook samen met Bach in de gevangenis. Na afloop van de voorstelling zit Bach in je oren om daar nooit meer weg te gaan. De musici Marije van Stralen (sopraan), Marieke de Bruijn (viool), Jos Teeken (cello) en Christina Edelen (klavecimbel) vertolken de prachtige muziek van Bach. Ton Meijer verzorgt tijdens Klaterklanken ook de speciale familie wandelconcerten.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

MET DANK AAN